
Επίσκεψη στην ζυθοποιία Candia

Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, σχολείο μας με μεγάλη χαρά επισκέφτηκε το μουσείο παραδοσιακών οργάνων Θύραθεν. Μικροί και μεγάλοι περιηγηθήκαμε σε έναν χώρο γεμάτο μουσικά όργανα και απολαύσαμε το πρωτότυπο υλικό που είχε ετοιμάσει Γρηγόρης Πιτσικάκης και η ομάδα του. Τους ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε να ανταμώσουμε ξανά σύντομα.
Στις 6 Νοεμβρίου και με αφορμή την επικείμενη γιορτή της αεροπορίας, η Γ Γυμνασίου επισκέφθηκε τον χώρο της 133 Σμηναρχίας Μάχης στο Καστέλι Πεδιάδος! Είδαμε την έκθεση, μας μίλησε το πλήρωμα ενός ελικοπτέρου από την Δανία, θαυμάσαμε από κοντά ένα ελληνικό F16 και τέλος επισκεφθήκαμε το μικρό μουσείο της μονάδας!!!
Σήμερα, 17/4/2024, πραγματοποιήθηκε περιηγητική εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ’ τάξης του σχολείου μας στο ιερό βουνό των Μινωιτών, τον Γιούχτα, σε υψόμετρο 811 μέτρων. Η ανάβαση στην κορυφή, όπου δεσπόζει το εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού, έγινε από μονοπάτι που περνά μέσα από πεύκα και κυπαρίσσια, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές, τις μαθήτριες και τους συνοδούς καθηγητές να απολαύσουν ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Με το καλό και στην επόμενη εξόρμηση !
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Β Γυμνασίου στο Ηράκλειο. Οι μαθητές με τις συνόδους καθηγήτριες κα Τζομπανάκη, κα Κέλλη και κα Σταυρακάκη επισκέφθηκαν αρχικά το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, όπου ξεναγήθηκαν στα εκθέματα από ειδικούς μουσειοπαιδαγωγούς. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Βικελαία βιβλιοθήκη και έμαθαν σχετικά με τα τμήματά της και την λειτουργία τους.
Στα πλαίσια των δράσεων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας το σχολείο μας οργάνωσε μια εκπαιδευτική επίσκεψη, με υπεύθυνες καθηγήτριες, τις κυρίες Ειρήνη Ρασούλη, Ελπίδα Φανουράκη και Αντωνια Σταυρακακη.
Οι μαθητές της Γ Γυμνασίου, την Πέμπτη 22.2.24 επισκέφτηκαν το 1ο Ε.Κ Ηρακλείου.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να ενημερωθούν για το πρόγραμμα σπουδών των Επαγγελματικών Λυκείων και να δουν από κοντά τα εργαστήρια των τομέων και των ειδικοτήτων που λειτουργούν στο Ηράκλειο.
Οι μαθητές είδαν και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των περισσότερων εργαστηρίων.
Στους μαθητές άρεσε αυτή η επίσκεψη και σίγουρα τους έδωσε πολλές πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στις επιλογές τους για μετά το γυμνάσιο, τι μπορούν να ακολουθήσουν.
Την Τετάρτη 29/11/2023, οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, που βρίσκεται στο Ηράκλειο, Επιμενίδου 18. Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να δουν τα εκθέματα του μουσείου και να γνωρίσουν την τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου που ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Για παράδειγμα οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, τα ελατήρια, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους.
Κατά το τρέχων σχολικό έτος το γυμνάσιο Επισκοπής υλοποιεί ένα εθνικό πρόγραμμα eTwinning με θέμα “Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο“, σε συνεργασία με το 4ο γυμνάσιο Ηρακλείου. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Γ’ γυμνασίου.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στις 19-12-2019 το σχολείο μας από κοινού με το 4ο γυμνάσιο Ηρακλείου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ηράκλειο. Επισκέφτηκαμε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας προκειμένου να γνωρίσουμε εφευρέσεις- τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Στη συνέχεια πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου αφού είπαμε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα ξεναγηθήκαμε στην περιοδική έκθεση “Δαίδαλος, στα ίχνη του μυθικού τεχνητή”, όπου γνωρίσαμε εφευρέσεις- επιτεύγματα της μινωικής περιόδου.
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2018 το σχολείο μας επισκέφτηκε το θέατρο Μορφές στο Ηράκλειο και παρακολούθησε την παράσταση “Τυμπανοπατήματα” του Τζιάνι Ροντάρι. Ο Ροντάρι υπήρξε δάσκαλος και θεατρικός συγγραφέας και έχει τιμηθεί με το βραβείο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν της Παιδικής Λογοτεχνίας. Η παράσταση παρουσίασε διάφορα θέματα όπως την επίδραση της τηλεόρασης στη ζωή μας , τη δύναμη της αλληλεγγύης, τη φιλία κα. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τους ηθοποιούς στο φυσικό χώρο του θεάτρου και είδαν από κοντά τα σκηνικά και τα κουστούμια της παράστασης.