Θεατρική παράσταση “Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας”

Την Τετάρτη 21/2/2024 μαθητές του γυμνασίου μας παρακολούθησαν την διαδραστική παράσταση “Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας”, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Μια υπέροχη παράσταση που άγγιξε τους μαθητές/ μαθήτριες που την παρακολούθησαν.

Δύο ηθοποιοί μπαίνουν μέσα στις σχολικές τάξεις, χρησιμοποιούν απλά θεατρικά μέσα, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους και μετατρέπουν τη σχολική αίθουσα σε χώρο σκηνικής δράσης. Με βασικούς ήρωες της ιστορίας τον Βίκτωρα και τη Μαρία, αφηγούνται μια ιστορία ενδοσχολικής βίας. Αναδεικνύουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο γεγονός σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και το ρόλο των παρατηρητών απέναντι σε αυτό. Περιεχόμενο και μορφή της παράστασης στοχεύουν στην ενεργή θέαση των μαθητών και μαθητριών και στην εξοικείωσή τους με τους θεατρικούς κώδικες, αφού όλες οι αλλαγές και οι θεατρικές διαδικασίες συμβαίνουν «μπροστά στα μάτια τους».

Στη θέση του Βίκτωρα θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε παιδί που πέφτει – ή έχει πέσει – θύμα παρενόχλησης μέσα στο σχολικό περιβάλλον και στη θέση της Μαρίας ο κάθε συμμαθητής ή συμμαθήτρια που καλείται να πάρει θέση απέναντι στο φαινόμενο αυτό. Πώς μπορεί να σπάσει ο κύκλος της βίας; Είναι το κλειδί της λύσης οι παρατηρητές; Τι μπορεί να προτείνουν οι ίδιοι οι μαθητές ως λύση;

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Τάσος Αγγελόπουλος

Σκηνοθεσία, επεξεργασία κειμένου : Ρία Μεντηλίδου

Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Θοδωρής Θεοδωρίδης